söndag 12 januari 2014

When the hard gets tougher

Väderprognoserna såg illavarslande ut. Mer än tio minusgrader och en hel del nederbörd. Då vattentempen redan är låg i alla vatten är det nu bara dagar innan allt fryser och ishelvetet kommer. Snabb planering för att arrangera en heldagstur på lördagen. Sebastian var inte sen att haka på mina planer om att dra några sista gäddor i öppet vatten och samtidigt köra ytterligare lite testfiske av de nya betena. På kvällen hade vi ett inplanerat födelsedagskalas för Sebastians sambo så vi kunde inte bli borta hela natten utan fisket fick ske i närliggande vatten för att maximera fisketid och minimera trailningstid.

Efter lite felkörande i mörkret kommer vi tillslut fram till rampen och kan sjösätta. Lagom trött inleder jag dagen med att tappa tamp och båt ut i vattnet. Turligt nog var det snabbt infångad igen och vi behövde inte börja med ett morgondopp.

Väl ute på sjön börjar snön att vräka ner och fyller snabbt båten. Vinden tilltar ganska snabbt och för att kunna se när vi fiskar måste vi hela tiden ha ryggarna mot den lodrät blåsande snön. Vi söker fisken både djupt och riktigt grunt men har svårt att hitta dem. Vi hinner göra tre-fyra kasst sedan måste vi pausa och blåsa bort is ur spöringar och rullar. För långa spinnstopp och linspridaren fryser fast i gaveln och flätlinan i ringarna.
Efter några timmar kommer första hugget, en fisk på 2-3kg som bara drar i stjärten på min mosjigg. Sebastian som inte har betet i vattnet vid tillfället kastar snabbt på samma fläck och landar strax fisken. Stulen gädda smakar alltid godast.
Under drillen lägger jag ifrån mig spöt för att fota lite. Slugt nog hänger jag jiggen i vattnet strax bredvid frontmotorn som ligger på ankring. Linan fastnar i propellern och spöt är på väg i sjön. Turligt nog kan jag snabbt stoppa den och undvika ett förlorat edgespö. Får mottaga några välförtjänta skrattsalvor från min gode båtkamrat.

Vid lunch pausar vi på en liten ö. Kokar kaffe på öppen eld, käkar matsäcken och försöker få lite värme och energi i våra stelfrusna fingrar och kroppar.
Dagen fortlöper som den började med hårda vindar och snö. Vi missar ett par fiskar som bara vänder bakom våra jiggar. När vi i mörkret trailer upp båten ligger det redan issörja ett par meter ut från rampen.

Kaffe, trevligt sällskap och en väl fungerande båt gjorde det som alltid till en mycket lyckad dag. Bonus att jag fick mer testtid på jiggarna och inser att jag måste göra gummit lite mjukare i några av dem.
Nu skall båten servas lite inför vintern och sedan är det bara att börja nedräkning till islossning och vår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar