fredag 1 februari 2013

Svenskt ismeterekord på öring!

Det som började med lite vaga indikationer och rykten om stora fiskar slutade med en succe ingen av oss vågat drömma om.

Allt började med att vi en längre tid hade planerat en teamträff med några dagars fiske, god mat, och kanske ett par öl på kvällen. Kylan gjorde resan tveksam men när vädergudarna lovade oss några dagar av varmare väder var det bara att packa bilarna och åka.
Den senste tidens ganska sega fiske med tjocka isar och smala fiskar gjorde att förväntningarna var ganska lågt ställda. I tanken fanns det ändå där. Tänk om. Tänk om detta ändå skulle ge den fisken vi var ute efter, fisken vi drömmer om på nätterna. Ställena vi skulle besöka hade helt klart potential att leverera bra fiskar, av flera olika arter dessutom.

Första dagen började inte helt oväntat segt. Vi fiskade djupt, grunt, runt vassar, i pelagialen och på alla ställen där vi trodde att fisken kunde uppehålla sig. Fokus hamnade snart på grillen och de otaliga mängder korvar och köttbitar som fanns att tillgå.

Kvällen spenderades i en badtunna med nära nog kokande vatten. Detta varvade vi med bad i isvak. Fantastiskt kallt men också fantastiskt skönt. Efter bad och käk var det dags att planera för morgondagen.
Innan vi somnade rekade vi kartor och pratade med folk och beslutet togs att förlägga söndagens fiske till ett nytt ställe.
Efter en alldeles för lång tid i bil och rekande av tveksamma isar var vi redo.
Fisket började i en rasande fart och innan lunch hade alla redan fått ett flertal fiskar. Alla utom Sebastian. Sebastian gnäller inte. Han flyttar spön, lodar djup och rekar området. Dagen började gå mot sitt slut och vi hade fångat bort mot tjugo gäddor. Sebastian var fortfarande fisklös. Dessutom saknades den riktiga toppfisken.

Strax innan vi skall riva fäller det på ett spö. Det är Sebastians. Fisken börjar lite lojt men sedan börjar den stånga ordentligt. Rusningarna blir både långa och extremt snabba. Mattor, våg, måttband och kameror är redo långt innan fisken är det. Plötsligt ligger den där på mattan. Stor och respektingivande. Ett unisont jubel utbryter och alla sega pass är glömda på en millisekund.
Detta är en fisk utöver det vanliga. Detta är ett sånt as så det är svårt att sätta ord på. Sebastian är som ett barn på julafton. Alla kramas och helgen kunde omöjligt ha slutat på ett bättre vis.

Bilderna nedan talar sitt tydliga språk. Detta är kanske sveriges största brunöring tagen på ismete.
Fisken väger 9.62 kilo och är 105cm.

Sebastians egen berättelse och ytterligare bilder finns till beskådning i FishEcoMagazine.

_DSC8419-1 _DSC8450-1 _DSC8455-1 _DSC8516-1 _DSC8530origin _DSC8551-1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar